Vrouwen lijden aan ‘gepensioneerde-man-syndroom’

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Veel vrouwen ervaren stress en depressiviteit wanneer hun man stopt met werken, zo tonen Italiaanse onderzoekers van de Universiteit van Padova aan.

Ontwenning

Behalve tot stress en despressiviteit leidt een gepensioneerde man bij veel vrouwen tot slapeloosheid, stellen onderzoekers Giorgio Brunello en Marco Bertoni, verbonden aan de economische faculteit in Padova. Zij vermoeden dat de oorzaak voor de gezondheidsklachten te vinden is in het fenomeen van ontwenning. Tijdens hun huwelijk gaan de man en vrouw vaak tot op zekere hoogte hun eigen gang; wanneer ze dan plotseling continu samen zijn, vraagt dat een flinke omschakeling. “Het is alsof er constant een vreemde in huis aanwezig is,” verklaren de wetenschappers.

Werkende vrouwen

Het onderzoek van Brunello en Bertoni vond plaats onder Japanse echtparen, maar gaat volgens de twee economen op voor mannen en vrouwen in de hele wereld. Opvallend is dat het effect des te ernstiger van toepassing is op vrouwen die zelf ook werken: “We constateren dat de impact zelfs sterker is bij echtgenotes die zelf een baan hebben, omdat ze vanwege hun werk al meer last hebben van stress. Ze hebben minder tijd om ook nog eens aan de wensen van hun gepensioneerde man te voldoen.”